UTVÄRDERING AV MINA MÅL FÖR 2014

Hittade blogginlägget med mina mål för 2014 . Nu börjar det vara dags att utvärdera. Sådär överlag kan jag väl säga att 2014 varit ett tungt år och livet är rörigare och oklarare än någonsin. Det här med att bli vuxen är inte så lätt. Men jag kom ut på andra sidan och börjar väl så småningom hitta mig själv också. Ska ta och formulera nya mål och funderingar inför 2015, men först en genomgång av fjolårets.
 
 
Göra saker som är roliga och saker jag mår bra av.
Inte göra saker bara för att jag borde eller för att det förväntas av mig.
Det här tycker jag faktist jag var väldigt duktig på när jag sa upp mig från min fasta tjänst utan att veta vad jag skulle göra sen. Det bästa beslutet jag gjort på hela året. Och jag fortsätter jobba på det nu när det tar på min stolthet att stå där i grillen med min magistersexamen. För jag vet ändå att det är det jag mår bäst av just nu. Orkar inte tänka karriär. Orkar inte söka jobb bara för att man borde ha nåt med mer status.

Tatuera mig.
Har konstaterat att hur jag känner för min tatuering är en ganska bra indikator för hur jag mår. Om jag mår dåligt tycker jag den är pretentiös och töntig, men när jag mår bättre minns jag varför jag valde just de orden och älskar den. Skulle jag göra den nu skulle jag nog välja att skriva "grace is enough" istället (och funderar på om jag ska lägga det nån annanstans nu istället, vet bara inte var för att det ska bli snyggt) men jag älskar placeringen och fonten och tycker att den är som världens bästa armband ungefär.
 
 
Få min magistersexamen.
 
Läsa ännu mer böcker.
Utmanade mig själv att läsa 50 böcker under 2014. Har tyvärr inte kommit riktigt så långt. Men nästan. Nytt försök 2015.
 
 
Fortsätta gå på en massa härliga konserter.
Thirty Seconds to Mars, Donkeyboy, Bastille och David Guetta hann jag med 2014.
 
 
Bli en insatt och påläst feminist istället för en nyfiken men okunnig feminist.
Working on it. Har prickat in några kurser i kvinnovetenskap för våren, lyssnar på poddar och läser allt jag kommer över. 
 
Åka på åtminsone en ordentlig festival i sommar.
Ruisrock CHECK.
 
 
Ta vara på mina vänner.
Försöker mitt bästa. Tycker överlag jag har blivit mycket bättre på att vara social, speciellt med Vasamänniskor. Jag vet vem jag gillar att umgås med och vem jag alltid kan räkna med. Och det är stort för mig som alltid brukar ha nån form av social kris.
 
 
Jobba för att spara ihop pengar under sommaren...
Jobbade verkligen hela sommaren, och även om jag lyckades fixa till mig två veckor ledigt kändes det som att jag inte gjorde nåt annat än jobbade.
 
 
 ...så att jag kan tillbringa hösten med att resa och göra roliga och spännande saker.
Har haft Schweizresan på min nyårslista två år i rad nu. Tänk vad bra att det blev av.

 
Vara glad.
Även om våren var mest bara stress och det misslyckades totalt under sommaren vet jag inte när jag senast haft en såhär energisk höst. Jag mår bra och jag är glad, jag orkar träffa människor och vara social, jag orkar göra annat än bara sova och jag tar ingen stress över livet och tillvaron. Det blir nog bra till slut.
2014-12-31 @ 14:17:35 Permalink Livet Kommentarer (0) Trackbacks ()


30 DAYS OF CHRISTMAS

Jag ber om ursäkt för den mycket oplanerade julpausen. Sånt som händer när man har roligt. Medan jag funderar på vad jag ska skriva för att make it up to you kommer här december månad genom min telefon.
 
Chokladkalendern jag fick av min världssöta pappa och egot nån dag när jag var nöjd med frisyren.
Pepparkaksbak på självständighetsdagen och syskonselfie på släktmiddag i Närpes.
Fredagsmys och Tichuflummande.
Sånt man gör på söndagar.
Min nya favoritägodel och min sysselsättning under sömnlösa decembernätter.
En extra festlig vardagskväll och en mindre festlig vardagsmorgon.
Födelsedagsfest hos Benjamin och välgörenhetskonsert i kyrkan.
Mittinatten-bus med folk som hittat hem över julen.
Julafton med familjen...
...med kattmys och böcker...
...och syskonselfies förstås.
Sen blev det juldagsfest med ett något nerkrympt gymnasiegäng.
Men vi hade kul ändå.
Jag blev bjuden på söndagsbrunch (bild två snodd av Julia).
Så fixade jag lite nyårsmingel i kyrkan.
Och igår var jag på teater med Fia och skrattade åt Ole Norrbacks ego.
2014-12-30 @ 17:33:00 Permalink Livet Kommentarer (0) Trackbacks ()


MÅNDAGSMUSIK: PANTOMIME

Det här är en av de vackrasta låtar jag nånsin hört.
 
2014-12-29 @ 09:03:00 Permalink Musik Kommentarer (0) Trackbacks ()


SÅNT MAN KAN SYSSELSÄTTA SIG MED PÅ SOFFLOCKET

Vi fortsätter på temat "saker att göra över jul". Tänkte tipsa om en del grejer jag tycker man kan ta sig tid att göra i mellandagarna om man har lyxen att vara ledig och ligga på soffan.
 

 
Lyssna på poddar.
Något av det bästa jag vet är att slöa på soffan med en riktigt bra podd i öronen. Perfekt när man vill vila men inte sova. Eller att ha som underhållning medan man diskar, städar, går och handlar och allt annat som annars är lite småtråkigt. Min absoluta favorit är Hannah & Amandas Fredagspodden, men jag kan även rekommendera Blankens & Swanberg, Dom kallar oss pods, Förr eller senare kommer någon att skratta, Hanapees otroliga podcast, Sandra & Michelle och Vad har Peppe lärt sig under veckan som gått. Om någon av er har övriga tips tar jag tacksamt emot, gärna fler i stil med Fredagspodden!
 
 
 
Ge serien Firefly en chans. 
En stackars liten säsong på 14 avsnitt. Du ser den på ett dygn om du är hardcore. Den är det bästa som hänt mitt serietittarliv. Eller kolla in Netflix nya serie Marco Polo. Verkar mycket lovande.
 
 
 
Läsa en bok. Eller fem.
Min absoluta favorit är förstås The Name of the Wind av Patrick Rothfuss och finns det minsta lilla cell i din kropp som skulle kunna älska en bra story så ska du definitivt ge den en chans. Gillar man fantasy kan man också testa på Brandon Sanderson och med fördel börja med Mistborn-serien. Fenomenal författare med passligt sarkastisk humor. Om man vill ha nåt lite mysigare och mer lättsmält kan jag rekommendera bl.a. Fangirl av Rainbow Rowell eller Life in outer space av Melissa Keil som är både mysig och nördig. Looking for Alaska av John Green och Me Before You av Jojo Moyes är både fina och sorgliga. Vill man ha lite mer humor rekommenderar jag Amy Poehlers Yes Please.
 
 
 
Utforska Popcorn Time.
Som Netflix men gratis och med nya avsnitt och filmer på direkten. Lagligheten kan diskuteras, då det hela baserar sig på torrents, så det är upp till ditt eget samvete om du vill ge det en chans. På min gamla och trötta dator blir programmet tyvärr ganska segt ibland, men det är helt klart värt att testa. Dessutom kan man också passa på att nörda in sig på trakt.tv där man kan skapa sin egen profil och hålla koll på och betygsätta allt man sett på. Perfekt när man har svårt att minnas hur många avsnitt man sett av olika serier. Som Goodreads men för tv. Dessutom kan man automatiskt synka Popcorn Time och Trakt så att allt du ser på Popcorn Time automatiskt uppdateras till din Trakt-profil.
 
 
 
Nörda in sig på Tumblr.
Som pinterest men bättre, tycker jag personligen. Visst finns det folk som använder tumblr mer i vanligt bloggsyfte, men det bästa är ju överflödet av inspiration, fina citat och humor. Skapa en profil och börja re-blogga sånt du själv gillar (och berätta åt mig så att jag kan följa dig). Min sida finns här och jag rebloggar mest vackra ord, söta bebisar, vackra män med söta bebisar, hundar, katter, fin natur, bra musik, smarta funderingar och humoristiska konstateranden. Här är några av mina personliga favoriter att följa: yesdarlingido, heartbeatofatwentysomething, tblaberge, jspark3000, salvus-per-gratiam. Och vill man ha mer humor kan man satsa på whatshouldwecallme eller distraction.
2014-12-23 @ 01:06:00 Permalink Böcker Kommentarer (0) Trackbacks ()


MÅNDAGSMUSIK: THE CAREFUL ONES

Startar härmed en ny tradition. Kanske. Får se om det håller i sig mer än två veckor. Men lite måndagsmusik kan ju aldrig skada. Och eftersom jag har fenomenal musiksmak vill ni ju förstås alla ta del av vad jag lyssnar på.
 
Här kommer i alla fall en av mina favoriter som redan hängt med ett tag. The Careful Ones lyssnar jag på när jag vill skapa så mycket stämning som bara är möjligt. Vanligtvis när jag myser för mig själv med ett vinglas och en bok eller när jag ligger på golvet och funderar över livet.
 
Här finns de på Spotify och här kommer en av mina favoritlåtar. Enjoy!
 
2014-12-22 @ 15:23:00 Permalink Musik Kommentarer (0) Trackbacks ()


NIO SAKER MAN MÅSTE GÖRA ÖVER JUL OCH EN SAK JAG SKA BÖRJA MED.

 
Paketera julklappar i sista minuten. Jag brukar vara relativt bra på att köpa julklapparna i tid, men tillbringar oftast kvällen innan julafton med att söka igenom mina skåp efter presentpapper och snören. Lite mysigt det också.
 
Fira mammas födelsedag och pynta granen och sova över hos mamma och pappa dagen innan julafton.
 
Äta rökt kalkon i mängder. Och lutfisk med vitsås. Det är det viktigaste.
 
Bygga pussel! Det här är egentligen ingen tradition hos oss, men i år känner jag att behovet är stort. Har redan den här veckan tillbringat all ledig tid med att pussla och lyssna på ljudböcker. Så avslappnande.
 
Se julfilm och sova syskonbädd på golvet hos mamma och pappa. På julafton ska vi alla systrarna sova på golvet i vardagsrummet hos mamma och pappa. Eftersom mamma och pappa inte längre bor i vårt barndomshem och vi inte har några egna rum i deras lägenhet har det här blivit vår nya tradition.
 
Ligga på soffan i pyjamas och läsa böcker hela juldagen.
 
Äta risgrynsgröt med fruktsoppa. Eller bara fruktsoppa med mycket vispgrädde. Sååå gott.
 
Festa i Närpes med gymnasiegänget på juldagskvällen! Det hör till att vi samlas hela gänget och förfestar tillsammans, och det är faktist något av det jag ser fram emot mest med hela julen. Så fantastiskt roligt att få träffa allihop igen. Det här är världens bästa tradition.
 
Ha maratonprojekt med filmer eller någon serie. Att se alla tre sagan om ringen filmerna börjar höra till traditionerna för min del. För två år sen tog jag mig igenom alla Harry Potter-filmerna över julen och för tre år sen tillbringade jag ungefär varje minut mellan julafton och nyår med att se på Buffy. Överväger ett Star Wars-projekt iår.
 
 
Nästa år ska jag börja skicka julkort. Tycker det är så väldans roligt att få julkort från mina vänner (speciellt när julkorten är bilder på söta bebisar!). Så nästa år ska jag ta mig i kragen och pyssla ihop nåt fint!
 
2014-12-22 @ 00:19:34 Permalink Livet Kommentarer (0) Trackbacks ()


OM ATT VARA SINGEL NÄR ALLA ENS VÄNNER ÄR FÖRLOVADE/ÄR GIFTA/HAR HUS/HAR BARN.

Vi är tio tjejer i mitt Närpesgäng. Av dessa tio är jag den enda som är singel. De flesta har varit i förhållanden i många år, flera är förlovade, flera har hus eller bygger hus och några har barn. I Vasa är det nästan ännu värre. I kristna kretsar gifter sig folk ofta tidigt, och flera av mina jämnåriga eller till och med yngre vänner har redan varit gifta i många år.
 
Jag har alltid sett mig själv som en stark och självständig person, och haft mycket stolthet i att jag klarar mig själv. Självklart har jag velat hitta nån fin kar, men jag har inte pratat om det särskilt mycket, eftersom jag av nån dum orsak sett det som ett svaghetstecken. Nu börjar jag dock komma till ro också med den saken. Faktum är att ibland (och det senaste året betydligt oftare än bara ibland) suger det verkligen att vara singel. Speciellt när man närmar sig 27 och man hör 15-åringar, 18-åringar och 20-åringar i sin närhet sucka över att de inte har nån pojkvän/flickvän. Jag har i princip haft två förhållanden i mitt liv, det senaste för snart sex år sen, och det längsta varade i ett halvår. För mig har det varit en otroligt bra sak att vara singel länge och jag säger alltid åt ungdomar jag pratar med att det är något av det bästa man kan göra; att vara singel åtminstone tills man är 18,19, 20. Jag har hunnit bli min egen person, jag vet vem jag är och jag är trygg i mig själv, jag tycker om mig själv och jag vet att jag klarar mig på egen hand.
 
I think it´s very healthy to spend time alone. You need to know how to be alone and not be defined by another person.
- Oscar Wilde
 
We  must be our own before we can be another´s.
- Ralph Waldo Emerson
 
Men ibland saknar jag verkligen någon att dela vardagslivet med. Nån att berätta obetydliga händelser och funderingar för. Nån att pussa på och kramas med. Nån att kasta mina känslor på. Och ibland känner jag att jag håller på att bli alldeles för bekväm i min ensamhet och är rädd att jag aldrig kommer att kunna lära mig att kompromissa mer. Jag behöver nån att slipas mot, nån som utmanar mig och hjälper mig att fortsätta växa och bli en bättre människa. Ibland känns det som att man inte blir riktigt vuxen i omgivningens ögon före man stadgat sig åtminstone lite mer än jag gjort. Och ibland känns sängen bara kall och tom, och de där nätterna när jag inte kan sova oerhört tunga.
 
Speciellt som kristen handlar det så mycket om att lita på Gud och hans tajming. Och när den tajmingen är sisådär tio år senare än man själv skulle hoppas kan man bli lite arg, bitter och besviken. Och det är okej. Gud klarar av vår ilska. Ibland orkar jag inte tro på att jag nån gång ska hitta nån, men det är okej. Gud är stabil i alla fall, och han har det bästa planerat för mig även om jag inte själv alltid klarar av att lita på det.
 
Och trots allt trivs jag galet bra med livet. Det är spännande mest hela tiden. Just för att jag vet att mitt värde inte ligger i nån annan. För att jag är trygg med att vara ensam (alone but not lonely, please) och tycker om mitt eget sällskap. Så det här skriver jag inte för att jag tycker synd om mig själv (även om jag gör det ibland också) eller vill att nån annan ska göra det, men för att jag själv nog hade mått bra av att höra det när jag var tjugo. Och för att lära mig själv att det är okej att erkänna vad jag längtar efter. Det gör mig varken patetisk eller desperat.
 
Det om det. Peace out!
2014-12-19 @ 15:26:33 Permalink Funderingar Kommentarer (4) Trackbacks ()


THROWING LAMPS AT PEOPLE WHO NEED TO LIGHTEN UP.

 
För att det här är den bästa bli glad-medicinen som finns.
2014-12-18 @ 18:11:53 Permalink Nostalgi Kommentarer (4) Trackbacks ()


ORDBEROENDE

Jag älskar ord. När jag inte kan skriva egna lever jag på andras. Jag kan sitta i timmar på tumblr och läsa citat och kloka texter. Ikväll behövde jag tydligen lite pepp eftersom det var de här jag valde ut.
 
 
Suddenly you´re ripped into being alive. And life is pain, and life is suffering, and life is horror, but my god, you´re alive, and it´s spectacular.
- Joseph Campbell
 
I want to apologize to all the women I have called beautiful before I´ve called them intelligent or brave. I am sorry I made it sound as though something as simple as what you´re born with is all you have to be proud of, when you have broken mountains with your wit. From now on, I will say things like "you are resilient", or "you are extraordinary". Not because I don´t think you´re beautiful, but because I need you to know you are more than that.
- Rupi Kaur
 
You weren´t meant to be pretty; you were meant to burn down the earth and graffiti the sky. Don´t let anyone ever simplify you to just "pretty".
- Unknown
 
You don´t owe prettiness to anyone. Not to your boyfriend/spouse/partner, not to your coworkers, especially not to random men on the street. You don´t owe it to your mother, you don´t owe it to your children, you don´t owe it to civilization in general. Prettiness is not a rent you pay for occupying a space marked "female".
- Diana Vreeland
 
Let people feel the weight of who you are and let them deal with it.
- John Eldridge
 
You are under no obligation to be the same person you were five minutes ago.
- Unknown
 
You are more than empty beds and lonely nights, you are not just a heartbeat under bed sheets. You are complex and wonderful, beautiful and brilliant; please stop allowing the silence to dictate who you are.
- T.B. LaBerge
 
Before I am your daughter
your sister
your aunt, niece, or cousin
I am my own person
and I will not set fire to myself
to keep you warm.
- Unknown
 
I never wish to be easily defined.
- Franz Kafka
 
So plant your own gardens and decorate your own soul, instead of waiting for someone to bring you flowers.
-Veronica Shoffstall
 
Don´t you dare
shrink yourself
for someone else´s comfort
do not become small
for people who refuse to grow
- Unknown
 
And you tried to change, didn´t you? Closed your mouth more. Tried to be softer, prettier, less volatile, less awake... You can´t make homes out of human beings. Someone should have already told you that. And if he wants to leave, then let him leave. You are terrifying, and strange, and beautiful. Something not everyone knows how to love.
-Warsan Shire
 
2014-12-18 @ 01:26:00 Permalink Livet Kommentarer (1) Trackbacks ()


TRETTON ÅR AV SELFIES

Här kommer det ultimata ego-inlägget. Tretton år av selfies. För att jag tillbringade en natt med att gå igenom gamla bilder och det var ganska intressant att se hur man ändrats från år till år. Och nu i efterhand märker jag att det nog blev nån slags snabbgenomgång av mitt liv de senaste tretton åren. Som sagt, min organiserande hjärna blir ohälsosamt tillfredsställd av att få översikt över saker och ting, spelar ingen roll vad det gäller.
 
2002 (13 år)
Gick ut sjuan och började åttan på hösten. Här var jag ännu liten och oskyldig. Eller, inte så oskyldig kanske, hade (har) världens sjukaste kompisgäng och vi var ganska vilda mellan varven... Men det känns ändå som att jag ännu var barn här.
 
2003 (15 år)
Oj, vad jag ville vara cool. Det här var nog året med stilen med stort S. Jag försökte vara skejtare och rockig och emo before emo was a thing. Kajalpennan och det svarta nagellacket var mina bästa vänner. Samtidigt blev min tro viktigare för mig och jag engagerade mig i kyrkan mer och mer.
 
2004 (16 år)
Nian var fenomenal och jag trivdes suveränt med att vara äldst i skolan. När jag sen började gymnasiet på hösten var jag nog lite lost och förvirrad jämfört med året innan. Men vi hade roligt mest hela tiden och härjade mycket, både på SÖFF och hemma hos oss.
 
2005 (17 år)
Känns som nåt mittemellan år, för när jag ser på bilderna konstaterar jag att jag var helt olika personer 2004 och 2006. Tydligen hände det nånting. Minns iaf att jag hade svårt att veta var jag hörde hemma, kände mig sliten mellan mina två kompisgäng och hade dåligt samvete ganska ofta då det kändes som att jag alltid svek någon. Hade mitt första jobb den sommaren och jobbade som sommarvärdinna på Frank Mangs Center.
 
2006 (18 år)
Blev "vuxen"och började tydligen se lite mer ut som den människa jag är idag. Hade mitt första egentliga förhållande och livet gick bergodalbana. Jobbade i växthus på sommaren (som den Närpesbo jag är), skrev lite student på hösten och funderade på att åka till Australien efter gymnasiet.
 
2007 (19 år)
Tog studenten och tillbringade sommaren i kassan på Nissfolk. Började musiklinjen på FKF på hösten eftersom jag inte hade en aning om vad jag ville göra med mitt liv. Flyttade hemifrån och bodde på rådhusgatan tillsammans med Nicolina. Hade folk i vår lägenhet mest hela tiden.
 
2008 (20 år)
Blev färdig från FKF och hade en extrem sommar med både galna äventyr med Ika och mitt första sommarteam i Europa. Visste fortfarande inte vad jag skulle göra med livet så jag började på socialpolitik på ÅA. Flyttade till kinamuren med syster. Var kär och tillbringade mycket av hösten i Närpes.
 
2009 (21 år)
Mådde ganska dåligt hela året och hade svårt att vänja mig vid "studielivet" som i princip var ganska innehållslöst. Var på team under sommaren och jobbade heltid på skolfoto Norden under hösten. I slutet av året flyttade syster ihop med sin kar och jag flyttade till den lägenhet jag fortfarande bor i.
 
2010 (22 år)
Mådde bättre och var mycket mer social och det var mycket kyrka och mycket engagemang överallt. Ändå har jag svårt att riktigt veta vad som hände det här året. Under hösten jobbade jag på Skolfoto Norden igen. Var på Europateam på sommaren och for till Filippinerna i december.
 
2011 (23 år)
Har inte så mycket koll på det här året. Åren flyter liksom ihop mer och mer... Jobbade iallafall på dagis hela vårterminen och började jobba i Sion på hösten och trivdes extremt bra med det.
 
2012 (24 år)
Skaffade helt tydligt iphone, för efter 2011 finns inget annat än telefonbilder. Blev klar med kandin tror jag? Jobbade halvtid i Sion hela året. Började känna mig rastlös och instängd under hösten och hade ganska många stora tankeprocesser på gång.
 
2013 (25 år)
Lite krisigt år. Men hade en fenomenal sommar med mycket Närpes. Sade upp mig från Sion till hösten och jobbade istället på YA-internatet fram till nyår. Var sjuk mest hela tiden, och speciellt hösten var tung och jag hade galet mycket graduångest, klarade inte ens av att öppna dokumentet.
 
2014 (26 år)

Ett konstigt år på många sätt. Jag blev färdig med studierna och fick fast tjänst och vuxenpoängen trillade in. Men jag vantrivdes med tillvaron och mådde inte alls bra. Så nu är jag här och har ingen aning om vad jag ska göra med livet, men känner mig ändå konstigt lugn och tillfreds trots knepiga omständigheter. 
2014-12-16 @ 15:42:44 Permalink Listor och sånt Kommentarer (0) Trackbacks ()


MÅNDAGSMUSIK: COPELAND

Jag hittar ny fenomenal musik mest hela tiden. Ofta slutar det tyvärr ändå med att jag lyssnar igenom en skiva nåt varv och konstaterar att det är bra, men ändå inte lyssnar så mycket mer. Sen ibland hittar jag musik som jag blir totalt beroende av och drogar dag ut och dag in. Älskar när det händer. Min nyaste upptäckt är Copeland. Har bara lyssnat på deras nyaste skiva (Ixora, 2014) men åtminstonde den ger mig rysningar. Värt att kolla in.
 
Här finns de på Spotify och här är en av mina favoritlåtar.
 
2014-12-15 @ 10:16:00 Permalink Musik Kommentarer (0) Trackbacks ()


THE ART OF LIVING AND LOVING IN A WAY THAT STANDS OUT IS SIMPLY A MATTER OF BEING WHO GOD CREATED US TO BE.

Det senaste året - eller egentligen de senaste två åren - har för mig handlat om att släppa prestationstänk och ouppnåeliga idealbilder. Att lära mig att njuta av livet och kunna vila i nuet istället för att må dåligt över det jag inte åstadkommer eller allt som jag misslyckas med att vara eller göra.
 
Hörde en så bra predikan om det i kyrkan idag. Om hur ofta vi försöker rädda oss själva och ta oss i kragen, när det enda vi egentligen kan göra är att kapitulera och konstatera att vi ändå aldrig kommer att kunna vara "good enough". Vi är mänskliga och kommer alltid att ha våra fel och brister. Men Gud räcker. Han har redan gjort allt som behöver göras. Han håller mig också när inte jag orkar hålla fast vid honom. Det finns inget jag kan göra som kan skilja mig från honom. Vi får bara lägga ner kampen och vila istället.
 
 
"I am broken. Everyday is a new battle, but I am understanding that the war is already won. It was won by a man willing to give up everything for my wretched self. As broken as I stand He is whole. As hard as the battle seems He is victorious. I am trusting that beauty will come. And he will be glorified through the messiness of my life."
- G. Beltran (Tumblr)
 
 
 
2014-12-15 @ 02:07:00 Permalink Funderingar Kommentarer (1) Trackbacks ()


CARVE OUT THE ACHING AND FILL THE HOLLOW IT LEFT WITH YOUR BREATH AND GRACE.

 
Hej hej. Jag såg solen idag och jag har haft en skön helg med både fredagsmys och lördagsmys och till och med söndagsmys. I fredags blev det det numera nästan traditionella fredagsvinet med Julia, med guest appearance av Benjamin. Igår spelade vi tichu och lämnade sen att filosofera kring livet och människor till morgonkvisten med dessa fina. Bäst att ha en stor säng där många ryms att mysa. Och idag har jag ätit hamburgare med Elin och pratat om viktiga saker. Och snart iväg till kyrkan och kramas med mera fina människor.

Jag är så lycklig över att jag mår så bra. Så här bra har jag inte mått någon höst/vinter sedan jag var 18 år. Vinterdepression är från helvetet och jag lovordar mina antidepp-piller så fort jag får chansen. För första gången på åtta år känner jag att jag är samma människa året om och fortsätter vara mig själv trots att vädret är kallt och solen försvinner. Jag orkar träffa människor, jag känner inspiration för saker och jag tycker livet är spännande. Tacksamheten är enorm.
 
2014-12-14 @ 15:29:38 Permalink Livet Kommentarer (1) Trackbacks ()


ETT WIERDO I BUR PÅ TORGET

 
Saker jag gjort idag:
 • Varit till tandläkaren. Satt och gapade i 1,5 timme. Mina käkar är ledsna.
 • Konstaterat att jag blir tvungen att betala tillbaka studiestöd för 2013. Mycket. Flera tusen-mycket.
 • Dränkt mitt vänstra ben i en liter senap.
 • Kännt mig som ett pucko när jag inte förstod finnen som frågade efter vichyvatten. "Vad i hela världen är ´vissyä´ och varför skulle vi ha det här?".
 • Tagit knäppa bilder i photoboot medan det var julmarknad på torget utanför denhär här glasburen till grillkiosk jag sitter i. Bra med publik.
Whatever. Vi satsar på att det blir en bättre dag imorgon.
2014-12-11 @ 20:26:46 Permalink Livet Kommentarer (1) Trackbacks ()


EN HYLLNING TILL SPOTIFY

Om det finns en i-landsgrej jag aldrig skulle vilja vara utan är det Spotify. Måste vara det smartaste som någon nånsin kommit på. Spotify är den största orsaken till att jag aldrig skulle vilja vara utan smartphone (enligt Spotify har jag lyssnat 86% via telefonen och resten via datorn). Att alltid ha sin musik med sig, och synkad på både dator och telefon. Lovelovelove.

Och så älskar jag Spotify för att de gör fina sammanställningar av musikåret som gått och jag kan se vad jag lyssnat på i år. Att få såna här översikter över saker och ting tillfredsställer mig nog nästan ohälsosamt mycket. Och tack vare Spotify vet jag nu äntligen vad jag ska svara nästa gång någon frågar vad jag har för musiksmak! Indietronica it is! (Man får också fina, gigantiska spellistor med låtar från de olika genrerna, så nu ska här utforskas).
 
 
Så iår har jag lyssnat på musik via Spotify 36 469 minuter, vilket är nästan 608 timmar (ungefär en niondel av min vakna tid). Mest på Hillsong (that´s how I survived the summer och ångesten på väg till jobbet varje dag), Sleeping at Last (bästa lugna ner sig musiken), Needtobreathe (storfavoriten under våren), Bastille (no surprise there) och Noah Gundersen (funkar liksom alltid).
 
Sons and Daughters av Allman Brown är tydligen den låt jag spelat allra mest. Älskar den innerligt.
 
De artister jag lyssnat mest på speglar ändå inte mitt lyssnande så jättemycket, eftersom jag egentligen lyssnar allra mest på min blandade pepplista Awake is the new sleep. Där finns allt som är bra och pepp. Once more with feeling (new and improved) innehåller allt som är bra och chill.
 
 
Och såhär såg det ut 2013:
 
 
 
2014-12-10 @ 19:05:44 Permalink Musik Kommentarer (0) Trackbacks ()


SCHWEIZ

Så, jag tänkte dela med mig av lite Schweizbilder eftersom jag inte vågade spamma Instagram så mycket som jag egentligen ville medan jag var där.
 
För den som undrar var jag i Schweiz fem dagar och befann mig mestadels i Winterthur (ca 20 min utanför Zurich) där Jessica och Johan bor. Var dock inne i Zurich en dag och hann också köra runt på landsbygden och besöka söta byar och ta oss upp på bergstoppen Säntis (2502 m ö.h.). Och beundra Rhenfallet. Och ja, jag storgillar Schweiz och tycker definitivt att det är värt ett besök.
 

 
2014-12-10 @ 16:55:00 Permalink Adventures Kommentarer (0) Trackbacks ()


SÖNDER OCH SAMMAN

när jag ligger i en hög på golvet
och allt jag är har brustit
när livet rinner över kanten
och flyr längs med parketten
 
andas du liv i mig
än en gång
älskar du mig
sönder
och sen
samman
2014-12-09 @ 22:12:00 Permalink Skriva Kommentarer (1) Trackbacks ()


LIKE A LITTLE BABY UNICORN

 
 
Jag är väl sisådär ett år efter alla andra, men idag tittade jag på Frozen. Fenomenalt! Älskar Olaf <3 
Och Kristen Bell som gör rösten till Anna.
 
 
"...maybe some yellow...No, not yellow! Yellow and snow? No go!"
 
"I´ve always wanted a nose! So cute, it´s like a little baby unicorn.."
2014-12-09 @ 20:13:45 Permalink Filmer & Serier Kommentarer (0) Trackbacks ()


TEN, NINE, EIGHT....

10 saker jag tycker om:
 
 1. Människor jag får peta på, slåss med eller kramas med (svältfödd på fysisk närhet månne?)
 2. Att ha riktiga och respektfulla diskussioner med människor som tänker annorlunda än jag.
 3. Kombinationen av mörker och värme. Utomhus alltså.
 4. Att köra bil fort och länge med bra musik på full volym.
 5. Människor som sitter i min lägenhet och plinkar på min gitarr och är allmänt socialt kravlösa.
 6. Vår, sol, tygskor och bara trottoarer. Jag blir så galet förväntansfull och lycklig!
 7. Böcker.
 8. Den där lyckokänslan som bara riktigt bra musik kan ge en.
 9. Småbarn som är så söta att jag vill stoppa dem i fickan och ta hem dem.
 10. Att organisera saker. Vad som helst.
9 saker jag tycker mindre om:
 
 1. Att känna mig efterhängsen. Det är den absolut värsta känsla jag vet.
 2. Att frysa. Ungefär det nästvärsta jag vet.
 3. Att försöka shoppa tillsammans med nån annan. Förstår liksom inte grejen med att försöka göra shopping till något socialt. Det funkar ju inte!
 4. Att dammsuga. Mina egen lägenhet funkar för den är så liten, men jag har överlag en aversion mot dammsugare.
 5. Människor som respektlöst kastar sina åsikter på andra.
 6. Att jag alltid blir gråtfärdig när jag försöker prata om något som är viktigt eller personligt. Men jag har vant mig. Skit samma. 
 7. Att jag alltid börjar gråta när jag blir arg och egentligen bara vill ropa och fräsa. Inte så respektingivande liksom.
 8. Ensamhet.
 9. När jag inte vet vad som förväntas av mig.
8 bra serier:
 
 1. Firefly
 2. Veronica Mars
 3. Sherlock
 4. Buffy
 5. Game of Thrones
 6. Suits
 7. The Killing
 8. NCIS
7 saker jag vill göra i framtiden:
 
 1. Leva länge och må bra. Inga ögon som blir dåliga eller njurar som ger upp, tack.
 2. Hitta ett jobb som inte känns som ett jobb. Något jag är bra på som känns meningsfullt.
 3. Klara mig ekonomiskt utan att jobba heltid.
 4. Och ändå bli lite rikare så jag får resa lite mer. 
 5. Gifta mig med någon som är het, passligt galen och allmänt fin i hjärtat.
 6. Vara gravid och få barn. Tänk vad fint att få gå runt och bära på en helt ny människa. 
 7. Skriva. Nånting. Vet inte vad.
6 saker jag är rädd för:
 1. Att någon ur min familj eller nån av mina vänner ska dö.
 2. Följdsjukdomar och diabeteskomplikationer.
 3. Att vara ensam resten av livet.
 4. Att gå över stora öppna ytor i mörkret. Det tar liksom aldrig slut. 
 5. Att vara för mycket och att inte räcka till.
 6. Tandläkarbesök.
5 platser jag tycker om att vara på:
 1. Min lägenhet. Sovrumsgolvet är bäst.
 2. Var som helst nära havet.
 3. I en trevlig bokhandel var som helst i världen.
 4. I en soffa framför en film tillsammans med någon fin människa.
 5. Närpes.
4 ord som beskriver mig:
 1. Analytisk
 2. Jordnära
 3. Introvert
 4. Nörd
 
3 saker jag ser fram emot:
 1. Livet. Det är spännande mest hela tiden.
 2. Konsertsommaren 2015.
 3. Julmys med familjen och juldagsfirande med bästa Närpesborna.
2 bra filmer:
 1. Pride and Predjudice (2005) - tycker den är så otroligt vackert filmad, kan se den hur många gånger som helst!
 2. Moulin Rouge (2001) - älskar musiken!
1 bra låt:
 
2014-12-09 @ 14:12:23 Permalink Listor och sånt Kommentarer (2) Trackbacks ()


SO, MAYBE I`LL COME BACK?

Min tankeprocess idag: Jag konstaterar att jag vill göra någt kreativt. Konstaterar också att jag totalt saknar fantasi. Börjar överväga att återuppta bloggandet för att få utlopp för nånting. Konstaterar också att jag isåfall definitivt måste göra något åt min deprimerande design... och skriver sen ett blogginlägg. To be continued. Maybe.
 
Saker jag gjort sen mitt senaste blogginlägg den 7 april:
 
 
 • fyllt 26 år. Grattis till mej.
 • blivit politices magister i socialpolitik. Grattis igen.
 • fått ordinarietjänst på Flyktingbyrån i Oravais, som handledare på familjegrupphem för ensamkommande flyktingungdomar.
 • haft en extremt tung och jobbig sommar med alltför lite sommarkänsla.
 • sagt upp mig från min fina ordinarietjänst efter fyra månader, då jag - trots intressant och trevligt jobb och underbara klienter - tyvärr ändå vantrivdes.
 • seriöst funderat på att flytta till Närpes.
 • varit arbetssökande och fördrivit tiden med grilljobb och dagisvikariat.
 • sökt en massa jobb och varit på alltför många intervjuer.
 • varit i Schweiz och hälsat på vänner och njutit av höstsol och berg.
 • tagit paus i karriärtänket och jobbsökandet och jobbar nu ännu mera på dagis och på grillen eftersom jag för tillfället trivs bra med det (trots att det tar på stoltheten ibland).
 • tackat ja till halvtidsjobb på förskola för januari-maj.
 • blivit totalt babysjuk efter att ha gosat med både dagisungar och vänners nyfödda bebisar.
 • funderat över vad jag ska göra med livet.
2014-12-08 @ 20:20:00 Permalink Livet Kommentarer (1) Trackbacks ()