EC9-Torsdag:Jonas Helgesson

Ikväll kickade påskkonferensen igång med kvällsmöte med Jonas Helgesson.
Hur kul som helst! Skrattade sönder mina magmuskler en aning :D
Han är cp-skadad och har inga som helst problem med att driva med sej själv.

Han berättade om 9 saker han lärt sig i sitt liv som cp-skadad. Tänkte återge en aning om vad han berättade för er som inte var där!

1. Telefonförsäljare är ett eget släkte
Jonas har vissa talsvårigheter. Han berättade en dråplig historia om en telefonförsäljare som ringde honom. Försäljaren berättade om något abonnemang och undrade om Jonas var intresserad. Javisst, kan du berätta mera? undrade Jonas. Då blev försäljaren helt tyst. Hallå? försökte Jonas. Till sist tyckte telefonförsäljaren: kanske vi ska spara det här tills du är klar på toaletten....

2. Poliser är också ett eget släkte...
Jonas kör bil. Han bilturer får folk att tycka Liseberg är överskattat menar han. Han använder bara höger sida av kroppen och därför svänger han också bara åt höger skojade han. Han har blivit stannad av polisen en hel del, och han berättade om en polis som trodde att Jonas var alkoholpåverkad. Han ville att Jonas skulle göra ett blåstest, men eftersom cp-skadade inte kan blåsa svarade Jonas helt enkelt att han inte kunde blåsa. Jamen då får du stiga ur bilen och balansera på en linje tyckte polisen. Men Jonas balans är inte heller den allra bästa... Så han och poliserna är inte så tajta precis... ;)

3. Man kan mer än vad man tror
När Jonas började högstadiet kickade han sin assistent han haft hela lågstadiet. Han glömde bara den lilla detaljen att assistenten burit hans matbricka varenda dag i 6 år. Första dagen i högstadiet blev därför aningen problematisk. Men han gav inte upp! På 5:e försöket fick han sin matbricka med blodpudding ända fram till bordet utan att den åkte i golvet! :D

4. Knapparna på mobilen är alldeles för små
Om man skriver med ordlista kan "mycket" lätt bli till "naken". Att skicka "Jag tycker om dig naken" till någon är kanske inte det bästa man kan göra...;D

5. Man ska fokusera på det positiva, annars äts man upp av det negativa
När Jonas var liten skulle han fotografera en katt på altanen. Han tog en massa bilder och planerade att han skulle hänga upp dem ovanför sin säng. Han tänkte inte så mycket på att han hade svårt att hålla kameran stilla medan han fotograferade. När han sen fick bilderna fanns det dock inte en enda bild av hela katten. Men då limmade han ihop de olika delarna av katten från de olika bilderna så att han fick en hel katt. Enda problemet var att katten såg litet konstig ut eftersom den helt saknade en mitt-del.. Så han döpte den till cp-katten :P

6. Att gilla sig själv gör allt lättare
Jonas menade att han när han ser sig i spegeln ibland ser Bin Ladin där. Världens största fiende. Men vi behöver börja se oss själva som hjältar istället. I vårt samhälle talar man så ofta om att man måste "bli någon". Men DU ÄR REDAN NÅGON! Och Bibeln säger att du är underbart skapad just precis sådan som du är!

7. Drömmar är livets bränsle
Jonas har bestämt sig för att i sommar bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise. Drömmar och mål får oss att inse att livet levs framåt, inte bakåt. När vi är påväg någonstans blir allt så mycket roligare. Tiden känns betydligt längre om du sitter 8 timmar på IKEAS parkering och stirrar ut i luften än om du sitter i bilen 8 timmar och vet att du är på väg till Kebnekaise. Vi har alla våra egna Kebnekaise, våra berg, att bestiga för att nå toppen av våra liv.

8. Omgivningen betyder allt
Varför växer inget i öknen? Det är torrt! Varför tar man inte med simkläder till ishavet? Det är kallt?
Varför lägger man inte popcorn i kylen? För att de behöver värme för att poppa!
Som människor behöver vi en extern kraftkälla för att vi ska "poppa".

9. Gud vill vara din omgivning!
Gud kan vara din kraftkälla. Om man sätter en haj i ett akvarium slutar den växa och anpassar sig efter omgivningen fast den egentligen kunde bli 5 meter lång. Men Gud tillåter oss att bli 5 meter långa ;D Han vill inte begränsa oss, han ger oss istället frihet!
2009-04-09 @ 23:50:07 Check this out Permalink


Kommentarer
Postat av: Lukke

jeps! han prata jätte bra o va helt super. De e så svårt att föreställa sej hur de e att leva med en sån skada men han förklarade det ganska bra även om det var en rätt vinklad bild av det hela. Är förundrad över att han kan vara så positiv. Känns som om ja skulle ha gett upp för länge sen i hans situation.

2009-04-13 @ 00:29:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback